Hoppa till innehåll

Bildreportage från Jönköpings litteraturhus minipoesifestival

  Söndagen den 27 mars genomfördes den första upplagan av Jönköpings litteraturhus minipoesifestival med sex poeter, skrivande och boksläpp.

  Peter Nyberg inledde Jönköpings litteraturhus minipoesifestival genom att berätta om förutsättningarna. Sex poeter läste sina dikter från scenen på antikvariat UNO. Var och en hade 15 minuter på sig, därefter följde 15 minuter av skrivande utifrån det upplevda. Alla som deltog fick litteraturhusets skrivbok och penna.

  Svea Lofthouse och Angel Park var första poeterna på scenen. De har skrivit tillsammans i över 30 år och med långa mellanrum ger de ut en samling. Den första 2005 och den andra 2021. Det första setet handlade om mat, när de två poeterna träffas och skriver sker det ofta över en matbit. Det andra setet var i grunden en reaktion på en punkkonsert och bestod av ännu opublicerade dikter.

  Hanna Lindahl är en poet från Strängnäs som har särbo i Jönköping och som tillbringar en hel del tid i staden. Hon berättade om företeelser som hon inspirerats av, som enigmatiska bilder, att poesins språk är musiskt och av ”mellanrummet” i högra och vänstra hjärnhalvan.

  Mellan poeternas läsningar rådde en koncentrerad stämning under vilken publiken var försjunken i skrivande till den antologi som kommer ut i början av juni.

  Magnus Grehn är både poet och förlagsman. Hans senaste utgivning är en split tillsammans med Mikael Ekström: Gubbar med vagn. Att de båda poeterna kommer från punken och den konkreta poesin med sina kraftfulla uppläsningar var inte att ta miste på.

  Efter en tårtpaus var det dags att släppa Peter Nybergs och Camilla Mollung split Wittgensteins brorsas högra hand / Ett innerligt sätt att förintas. Poeterna berättade om att boken kommit till genom deltagandet i en 90 dagar lång poesiutmaning där de varje dag läst sex dikter och sedan skrivit en egen. Ur den massan har sedan de två verkan arbetats samman.

  Camilla Mollung, Peter Nyberg, Jönköpings litteraturhus minipoesifestival. Foto: Peter Nyberg
  Camilla Mollung och Peter Nyberg

  Camilla Mollung läste efter samtalet ur sin bok Wittgensteins brorsas högra hand. Hon berättade att flera av dikterna var inspirerade av vardagslivet och av låsningar i kommunikationen.

  Peter Nyberg avslutade eftermiddagen genom att läsa ur Ett innerligt sätt att förintas och berättade att den bestod av fyra delar inkluderat det appendix i digitalt format med dikter som publicerats i antologier och tidskrifter men som inte riktigt fungerade i de tre sviterna i pappersboken.

  Avslutningsvis kom alla poeter upp på scenen.

  Jönköpings litteraturhus minipoesifestival. Hanna Lindhal, Peter Nyberg, Camilla Mollung, Jens Sandberg, Peter Björkman, Magnus Grehn. Foto: Signe Elf.
  Hanna Lindhal, Peter Nyberg, Camilla Mollung, Jens Sandberg, Peter Björkman, Magnus Grehn