Hoppa till innehåll

Detta har hänt på Klubb Mikrokosmos

  Premiärkvällen för Klubb Mikrokosmos bjöd slam poesi, visor och torra bullar.

  Ludvig Nordholm. Foto: Peter Nyberg
  Gunnar Källström. Foto: Peter Nyberg

  Premiären för Klubb Mikrokosmos måndagen den 1 november lockade få men intresserade besökare. Jönköpings litteraturhus verksamhetsledare Gunnar Källström invigde kvällen och evenemanget genom att berätta att namnet mikrokosmos kommer från grekiskan och ungefär betyder den lilla världen. Så är också tanken att klubben ska fungera, som ett intim liten värld där alla som deltar kan diskutera utifrån det som känns angeläget för stunden.

  Den hemliga gästen var Ludvig Nordholm, politisk vissångare och poet, i ursprunget från Jönköping men nu boende i Göteborg. För några år sedan vann hen Jönköpings poetry slam. Besökarna i Mikrokosmos fick smakprov på den rappa rimmade slampoesin med Dudley Dursley (Harry Potters kusin) som fond. Visorna handlade om problem med miljö, kommersialism och dating. Det tjugo minuter långa framträdandet var mycket uppskattat.

  Ludvig Nordholm. Foto: Peter Nyberg

  Samtalet efteråt handlade om att besökarna först pratade med Ludvig Nordholm om hens verksamhet och sedan presenterade sig och sina kulturella aktiviteter för varandra. Närvarande var akademiker, konstnärer, skrivpedagoger, författare, textilkonstnärer och poeter. Kort sagt den sammansättning man kan förvänta sig och vilja ha under en litterär salong.

  Foto: Peter Nyberg

  Bullarna? Torra som utlovat.

  Nästa Klubb Mikrokosmos med hemlig gäst går av stapeln den 6 december, som alltid första måndagen i månaden. Medlemskapet i Jönköpings litteraturhus, som krävs för inträde, kan skaffas i dörren och är gratis fram till 2022.

  För att följa med i Jönköpings litteraturhus evenemang, se högerlistens kalender eller följ oss på Facebook: JöLi på Facebook. Där läggs flera bilder från evenemangen ut.

  Klubb Mikrokosmos den 6 december

  Den hemlige gästen under det andra Klubb Mikrokosmos var Jimmy Ginsby. Foto: Gunnar Källström.

  Jimmy Ginsby som bott i Jönköping under sin studietid till undersköterska sadlade om och ägnar sig nu på heltid åt att översätta och skriva egna texter. Under kvällen läste han högt ur sin översättning av Espedals Bergensare, spelade finurliga visor och läste tekniskt fulländade sonetter!

  Jimmy Ginsby berättar om sin bok Mosaik. Foto: Gunnar Källström.