Hoppa till innehåll

Gabriella Fäldt – Om livet, döden och allt däremellan

  Gabriella Fäldt. Foto: Studio Dittmer.

  Under Jönköpings litteraturhus evenemang Berättarhelg – Orden på Munksjön kommer Jönköpingsbon Gabriella Fäldt att avsluta lördagskvällen. Hon menar att allt hon gör binds samman av en företeelse: Berättelsen.

  Gul, kul och 40 heter Gabriella Fäldts föreställning, där hon varvar storytelling och standupkomedi med dagboksläsning på östgötska. På sin hemsida presenterar hon sig som ”Snedögd men vidsynt” och skriver att hon ”vaskat brådmoget guld” i dagböckerna som ligger till grund för föreställningen.

  – Jag hoppas att publiken ska känna alla de där motsträviga känslorna som jag gjort genom livet, berättar hon.

  Gul, kul och 40 rymmer både allvar och humor. Gabriella Fäldt hoppas att hon kan väcka en mängd olika känslor hos publiken.

  – Sedan är det viktigt för mig att de känner att de kan skratta åt mitt elände – att de inte håller igen även om det handlar om lätt tabubelagda ämnen. Och sen hoppas jag att de skrattar och känner med mig, inte tycker synd om och skrattar åt mig.

  Gabriella Fäldt har nyligen publicerats i flera medier. Hon debuterade som dramatiker med monologen Det andra köket, som hade premiär innan pandemin med Smålands Musik och Teaters skådespelare Hanna Schön. Men hon har också publicerat en novell i tidningen Faktums årliga novellnummer, jämte bland andra Lina Wolff och Majgull Axelsson.

  – Att bli publicerad där var en dröm som gick i uppfyllelse, Lina Wolff är en av mina absoluta favoritförfattare.

  Gabriella Fäldt har en bred verksamhet där hon arbetar som kommunikatör på Jönköpings kommun, är komiker, utbildar i kommunikation och kreativt skrivande på Jönköping University och Vätterbygdens folkhögskola och driver JUCC, Jönköping Underground Comedy Club. De senaste tre åren har hon trots pandemin gjort över 100 gig på olika standup-scener.

  – Allt jag har gjort genom mitt liv, på jobbet och fritiden, är sammanbundet av en och samma röda tråd: drivkraften att påverka min omgivning med berättelser.

  Hon berättar att hon vill få de olika målgrupperna att veta, känna eller göra något och att det handlar om att förmedla berättelserna genom det bästa mediet, vare sig det är talat eller skriftligt.

  – Jag brukar ibland säga att jag skriver och pratar om livet, döden och allt däremellan – och att jag gör det för… vad skulle jag annars göra?

  Centralt för Gabriella Fäldt är således publiken, de som tar del av hennes konst.

  – Ibland vill jag få dem att skratta, andra gånger att fatta. Ibland vill jag få folk att gråta eller åtminstone känna något långt inne i hjärteroten, berättar hon.

  20:00 lördagen den 13 november har du chansen att ta del av valda delar ur Gabriella Fäldts dagböcker och hennes grovt finkänsliga humor under Berättarhelg – Orden på Munksjön.

  Se hela programmet här: Berättarhelg – Orden på Munksjön