Hoppa till innehåll

Litterär salong med Henrik och Åsa

  Under årets första Klubb Mikrokosmos måndagen den 7 mars 2022 berättade och diskuterade Henrik Hermansson om sin debutbok om det egocentrerade samhället och Åsa Storck berättade om sina 69 böcker i genren lättläst och gav skrivtips.

  Henrik Hermansson var först upp på Antikvariat UNOs scen. Under en halvtimme försökte han återge grundtankarna i sin 600 sidor långa reflekterande bok Allt handlar inte om dig själv här och nu. Under flera år har han tänkt att samhället allt mer fungerar som ett serviceorgan för självet, inte som stöd för en massa av människor. Två områden som det syns särskilt klart i är politiken och skolan där de styrande inte längre strävar efter att skapa starka strukturer för alla utan riktats in mot att stärka varje individs själv.

  Henrik Hermansson tänker att det är viktigt att skilja mellan fakta och den individuella känslan, men att vi i allt lägre grad förmår göra det. Istället för att framhäva sitt jag borde vi ta ett steg tillbaka från det och träna oss i att se den yttre verkligheten sådan den är och försöka förstå vad som är sant bortom känslor och åsikter.

  Författaren har svårt med flera företeelser i vårt samhälle. Grupparbeten som når konsensus och inte vill ompröva är en sådan sak. Majoriteten i en grupp har inte alltid rätt. På samma grunder gillar han inte ideologier eftersom de låser fast människor i fasta ramar, vilket till exempel skapar absurda politiska diskussioner där företrädare för ett parti måste tycka vissa saker eftersom det är en del av ideologin.

  Efter genomgången utbröt en dynamisk frågestund då Henrik Hermansson överöstes av frågor av olika slag och publiken fick medverka.

  Åsa Storck äntrade samma scen genom att lägga upp en hög böcker på bordet. Hon berättade att hon debuterade 1991 som 27-åring efter att ha sett hyllan med lättlästa böcker och tänkt att hon kunde göra det bättre själv. Så hon skrev en enligt henne själv tråkig berättelse med tråkigt omslag med tråkiga illustrationer som ändå fick plats i utgivningen hos ett av Sveriges största förlag. Sedan dess har hon skrivit 69 böcker och vunnit prestigefyllda priser för dem.

  Inom genren lättläst har Åsa skrivit många olika typer av böcker men ett centralt tema har varit ”att våga”. Så är det till exempel med huvudpersonen i boken Baddräkten där en muslimsk flicka får klä av sig och använda baddräkt. Ofta har skrivandet styrts av vad förlaget har velat ha för typ av böcker, som med Åsa Storcks historiska tidsreseäventyr. Ibland har hon presenterat idéer, som med serien Kramar och brev där huvudpersonen har funktionsvariationer och lär sig använda internet för att träffa flickor.

  Avslutningsvis ger Åsa Storck en serie råd till nya författare:

  • Gå med i författarförbundet. Där kan man få stipendier som gör att får tid att skriva.
  • Om du får ett manus antaget är det klokt att vara förberedd och ha flera manus i lager eller redan ha börjat skriva på nästa så att man kan mata på mot förlaget.
  • Använd inte bara ett förlag utan ha dina böcker hos flera. Det gillar de inte, men om ett går omkull gör det inte så mycket.
  • Nätverka. När Åsa började skriva var hon helt ensam men nu finns det nätverk som hon är med i där man hjälper varandra och utbyter idéer. Klubb Mikrokosmos, konstaterar hon, är ett sådant.
  • Gå med i Författarcentrum. Innan hon var medlem där vågade hon inte riktigt ta betalt, men med medlemskapet kunde hon säga att Författarcentrum ville ha pengarna.
  • Skaffa en rik partner eller ett jobb som ger utrymme för att skriva, halvskämtar hon.
  • Skriv direkt, vänta inte in bra tidpunkter eller inspiration att skriva, de kommer ändå inte. Sätt igång direkt. Nu.

  Nästa Klubb Mikrokosmos genomförs den 4 april och då kommer vissångaren Sofia Ekberg att vara gäst. Välkomna!