Hoppa till innehåll

Överraskningar, lekfullhet och allvar – Svea Lofthouse & Angel Park kommer till Jönköpings litteraturhus minipoesifestival

  Jens Sandberg. Foto: Peter Björkman
  Foto: Peter Björkman

  På söndag har du möjlighet att lyssna på poesiduon Svea Lofthouse & Angel Park som under senhösten 2021 kom ut med sin andra poesisamling Kartor över morgondagens drömmar.

  Peter Björkman (Angel Park) och Jens Sandberg (Svea Lofthouse) döljer sig bakom pseudonymerna. De träffades under studierna till bibliotekarier i Borås 1989-1991.

  – Efter det har vi träffats årligen i Sverige och Österbotten. Skrivit ihop när vi träffats, berättar Jens Sandberg.

  Efter drygt 30 år i skrivande tillsammans framhäver Jens Sandberg just samarbetet, att det är fullt av överraskningar, lekfullhet och allvar.

  – Allt är möjligt. DIY. Musik vi gillar ofta på i bakgrunden när vi skriver. Att vi är bästa vänner har säkert något med slutresultatet att göra.

  I Kartor över morgondagens drömmar märks det gemensamma musikintresset genom den vilda referensapparat som paret skapat. I poesin finns både Kicki Danielsson och Peter Albert Neil Perrett inarbetade och åtskilliga litterära referenser. På förlagets hemsida beskrivs diktningen som surrealistisk, som att verkligheten vrids runt för läsaren så att den tycks både främmande och närvarande.

  Jens Sandberg menar att poesin har förmågan att förmedla sådant som andra litterära genrer inte förmår.

  – Någon sorts frihet, berättar han.

  Som bibliotekarier speglas också poeternas erfarenhet i dikten.

  18

  Klockan tre en torsdagseftermiddag i maj
  är luften klar och solen hög,
  fåglar låter överallt – och människor gör sig glada.
  Erik känner vårens frihet och gränslösa löften.
  Han skyndar in till hyllorna på Borghamns bibliotek
  och blir kvar där i fyra timmar.
  Eriks vårskri skallar mellan hyllorna.

  Under Jönköpings litteraturhus minipoesifestival kommer Svea Lofthouse & Angel Park att framträda två gånger: 13:02 och 13:30.