Hoppa till innehåll

Bland drakar och dragqueens i Vetlanda 10 september

Foto: Karl Paldanius

Söndagen 10 september hade Värnamo bibliotek och Vetlanda museum besök av teatersällskapet Bland drakar och dragqueens. Arrangemanget var ett samarbete med Jönköpings litteraturhus, Skådebanan Småland, Region Jönköping län, samt Värnamo och Vetlanda kommun. Vi var på plats i Vetlanda där Tant Henrik bjöd på glitter, läsning och såpbubblor.

Den interaktiva sagostunden blev uppskattad, platserna var fullsatta och barn från 3 – 7 år satt förväntansfulla. Tant Henrik fångade barnens uppmärksamhet från första stund. Föreställningen inleddes med Färgtrumpeten av Ulf Löfgren. Färgtrumpeten handlar om Olle som köper en gammal trumpet som det kommer färger ur i stället för ljud. Publiken var delaktig med förslag på ljud och färger och salen fylldes med såpbubblor.

Glittertemat fortsatte med Enhörningen och regnbågsbajset av Emma Adams, en saga på rim om förtrollat bajs. Vem visste att enhörningsbajs glittrade? Alla barn fick enhörningsglitter på sin hand ”för då får man önska sig något”, sa Tant Henrik. Och för att aktivera önskningen måste man dansa disco. Tant Henrik lärde ut några moves och ur högtalaren ljöd The Trammps Disco inferno och lokalen förvandlades till ett färgsprakande diskotek.

Sagostunden avslutades med Petter och hans 4 getter av Einar Norelius, en klassiker på rim om en farbror som bor i en stuga med sin katt och fyra getter.

Museichef Åsa Stenström och museipedagog Linnea Zetino hade dukat upp en buffé av frallor, frukt och bakverk och vi passade på att ställa tre snabba frågor om läsning till Henrik.  

Ni har bland annat ett läsfrämjande och individstärkande syfte, har du själv någon favoritkaraktär som stärkt dig?

-Enhörningen i Enhörningar älskar inte regnbågar vill jag nog säga. Den är lite rebell och tvärtemot andra enhörningar, den går sina egna vägar och vågar vara annorlunda.

Vad läser du själv just nu?

-Eftersom jag arbetar med teater blir det övervägande manus, i skrivande stund läser jag Triangeln av Ruben Östlund. Jag tycker generellt om att läsa manus då jag har lätt för att skapa bilder.

Snart är det dags för tillkännagivandet av nobelpriset i litteratur, kanske är det här en något sliten fråga, men vem vill du ska få priset i år?

-Vilken svår fråga så här på rak arm, men jag säger att Astrid Lindgren ska få det postumt.