Banned Books Week 2024

Jönköpings litteraturhus kommer i samarbete med Region Jönköping län hålla tre programpunkter i våra nya lokaler på Östra Storgatan 39.
Läs mer om Röster och yttrandefrihet och Banned Books Week på Regionens webbplats.

9 oktober kl. 15.00 | Bildande av lokalt Svenska PEN och information om Svenska PEN med verksamhetschef Hanna Nordell. Det går bra att bara komma och lyssna för er som är intresserade av mer kunskap om organisationen. Ingen föranmälan behövs.
Anders Rydell och Hanna Nordell gästar Röster om yttrandefrihet 2024

12 oktober kl. 14.00 | Märit Lundsten och Henrik Hermansson informerar om Röster om yttradefrihet och Banned Books Week.

12 oktober kl. 14:15 | Musik av och med Yasmine El Baramawy.

12 oktober kl. 14.30 | Barn- och ungdomslitteratur och censur panelsamtal med Ashraf Bagheri och Johan Ehn. Modererat av Gunnar Källström.

Fika kommer finnas till försäljning.


Medverkande

Ashraf Bagheri är författare, journalist och förläggare från Iran, boende i Uppsala. Till följd av sitt ställningstagande i samhällsfrågor och aktiva engagemang i främjandet av kvinnors och barns rättigheter har hon varit föremål för kraftig censur, hot och systematiska trakasserier av myndigheterna. Hon har bland annat publicerat boken Gole goldoone man om förbudet mot kvinnors sång i Iran.

Johan Ehn, född 1967, är författare, skådespelare och dramatiker. En av de konstnärliga ledarna för Teater Barbara i Stockholm. 2017 gav hans debutroman Down under ut, som till stora delar är en självbiografisk berättelse om den svåra balansgången mellan att försöka passa in och samtidigt vara sann mot sig själv. Hösten 2019 kom den unga vuxna-romanen Hästpojkarna, som fick Nils Holgersson-priset och blev nominerad till Nordiska rådets Litteraturpris.

Yasmine El Baramawy är från Egypten och boende i Malmö där hon var fristadskonstnär 2020 – 2022. Yasmine är musiker, ljudartist och kompositör. Med hjälp av sitt Oud-spel bygger hon upp ljudinstallationer och täta auditiva landskap genom att improvisera med orientaliska lägen och abstrakta ljud. Hennes tillvägagångssätt kännetecknas av en ständig ljudforskning som utforskar både den akustiska traditionen och mer äventyrliga och tvärgående ljudövningar.

Gunnar Källström har i drygt 30 år verkat som visartist, poet och författare. Turnerat i hela norden, medverkat i radio och TV. Spelat på så gott som alla visfestivaler, arrangerat Göteborgs visfestival i fem år, fått diverse stipendier från bland andra Konstnärsnämnden, STIM och SKAP, spelat barnteater på Lorensbergsteatern i Göteborg, revy i Åmål och på teater Aftonstjärnan, undervisat i kreativt skrivande på folkhögskolor, haft föredrag om texttolkning och scenframställning, jobbat för SR P2 Klingan med presentationer av nya viskonstnärer, skrivit krönikor i dagspress, presenterat ny litteratur i SR P4 Göteborg och under många år arbetat deltid som bibliotekarie. Han kommer från Jönköping och bor nu i Alingsås.